ductilSocietatea comercială etalon a Brăilei, SC „Laminorul” SA Brăila, va fi dizolvată şi apoi radiată din Registrul Comerţului. Asta, ca urmare a unei proceduri de fuziune prin absorbţie în cadrul combinatului de la Buzău – „Ductil Steel”, membru al aceluiaşi grup condus de „Nikarom Invest”, urmaşul ruşilor de la „Mechel”. În locul uzinei brăilene va rămâne un punct de lucru care-şi va continua activitatea de producţie pentru latul cu bulb, un profil căutat în special de către şantierele navale. De altfel, tocmai acest argument a atârnat foarte greu atunci când s-a pus problema intrării în faliment, întrucât „Laminorul” este singurul producător din ţară al acestui profil metalurgic. În paralel cu focusarea activităţii companiei brăilene pe această nişă de piaţă, se urmăreşte lichidarea parţială a bunurilor din averea debitoarei, inclusiv proprietăţi imobiliare, banii obţinuţi astfel mergând spre stingerea pretenţiilor creditorilor. Cam aşa arată, în linii mari, programul de reorganizare a unităţii aflată în insolvenţă din martie 2013, program gândit şi aprobat zilele acestea de către „Silnef” Braşov, principalul creditor al „Laminorul”. Judecătorul sindic urmează să certifice planul de reorganizare, cel mai probabil în şedinţa din 10 decembrie, când este programat următorul termen din dosarul de insolvenţă a SC „Laminorul” SA Brăila.
Punct şi de la capăt în povestea zbuciumată a SC „Laminorul” SA Brăila: unitatea va înceta să mai existe de anul viitor, după ce se va încheia procedura de fuziune prin absorbţie cu „Ductil Steel” Buzău. Asta a stabilit „Silnef” Braşov, principalul creditor al uzinei brăilene, prin planul de reorganizare a SC „Laminorul”. In primăvara anului trecut uzina „Laminorul” Brăila, proaspăt ieşită de sub umbrela ruşilor de la „Mechel”, a cerut singură deschiderea procedurii insolvenţei. Aşa cum prevede legislaţia în domeniu, a fost constituit un tabel al creditorilor potrivit căruia masa credală este de circa 619 milioane lei din care 31,9 milioane creanţe garantate. De punctat că „Silnef” Braşov, aparţinând omului de afaceri Silviu Strejuţ, deţine 98,46% din creanţele împotriva debitoarei. Din această calitate, de principal creditor, compania braşoveană a întocmit un plan de reorganizare a uzinei „Laminorul”, care ia în analiză două scenarii în ce priveşte viitorul companiei brăilene: declanşarea falimentului sau continuarea activităţii.

În prima variantă, cei de la „Silnef” au făcut calcule şi au ajuns la concluzia că nu este avantajos să se lichideze uzina întrucât creditorii, inclusiv compania braşoveană, nu-şi recuperează decât în proporţii foarte mici sumele pe care le au de încasat de la compania brăileană. Primul argument invocat este valoarea de lichidare scăzută a activelor întreprinderii. „În vederea evaluării activului societăţii, conform Legii 85/2006 privind procedura insolvenţei, a fost angajată o societate specializată, evaluatorul independent SC Apwin SRL. Potrivit raportului de evaluare, valoarea bunurilor din averea debitorului în caz de lichidare a acestuia (valoarea de piaţă în ipoteza vânzării forţate) este de 13.001.967 euro, respectiv 57.606.514,99 lei. (…) Este de subliniat că valoarea de lichidare obţinută în urma valorificării activului în situaţia falimentului nu va putea fi distribuită integral creditorilor înscrişi în tabelul definitiv de creanţe, valoarea acestor distribuiri urmând a fi diminuată cu suma reprezentând cheltuieli aferente perioadei de observaţie (…) şi de cheltuieli de lichidare şi procedură”, se menţionează în raport. Potrivit calculelor, totalul cheltuielilor de lichidare s-ar cifra la 16,9 milioane lei, iar în final proiecţia făcută de „Silnef” indică faptul că, din cele 57,6 milioane de lei estimate a se încasa din lichidarea averii „Laminorul”, s-ar acoperi doar 20,22% din totalul creanţelor garantate (6,45 milioane lei) şi 2,3% din creanţele chirografare (13,5 milioane lei).
Fuziunea prin absorbţie se va face cu unitatea de la Buzău, aflată şi ea în insolvenţă, membră a grupului condus de „Nikarom” şi va fi adoptată odată cu confirmarea planurilor de reorganizare ale celor două societăţi care fuzionează. Mai departe, pe baza sentinţelor de confirmare a planurilor de reorganizare (pentru „Laminorul” şi „Ductel Steel” Buzău), fuziunea va fi înregistrată la Registrul Comerţului. Data de referinţă a fuziunii va fi ultima zi a lunii în care judecătorul va pronunţa sentinţa de confirmare a planurilor de reorganizare. Potrivit portalului instanţelor de judecată, dosarul insolvenţei de la „Laminorul”, precum şi cel privind insolvenţa „Ductil Steel” Buzău au termen miercuri, 10 decembrie. În ambele cazuri, la instanţe au fost depuse planurile de reorganizare. La finalizarea procesului de fuziune, SC „Laminorul” SA Brăila va fi dizolvată (fără a intra în lichidare) şi va transfera activele şi pasivele sale către „Ductil Steel” Buzău. De asemenea, unitatea va fi radiată de la Oficiul Judeţean Brăila al Registrului Comerţului şi îşi va înceta existenţa ca persoană juridică. În urma fuziunii, la actualul sediu social al uzinei va fi înregistrat şi va funcţiona doar un punct de lucru al „Ductil Steel” SA Buzău, cu evidenţă contabilă proprie până la nivel de balanţă.

Aşa cum am spus, bunurile imobile aparţinând „Laminorul” vor fi transferate către compania buzoiană şi se va întabula la Cartea Funciară transferul dreptului de proprietate asupra acestora. De asemenea, şi personalul uzinei brăilene (232 salariaţi la momentul 31 august 2014) va fi transferat în cadrul acestei fuziuni cu drepturile şi obligaţiile din contractele individuale de muncă.

Planul de reorganizare mai spune că un evaluator independent va face o evaluare a societăţii „Laminorul” pentru a determina aportul net de fuziune şi, mai departe, pentru stabilirea raportului de schimb al acţiunilor şi a numărului de acţiuni ce trebuie emise de „Ductil Steel” pentru a contrabalansa fuziunea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.