Schimbarea-la-fata_Hristos_111Ortodocşii sărbătoresc la 6 august Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, unul dintre cele 12 praznice împărăteşti sărbătorit cu mare evlavie de creştinătate. Slăvitul eveniment religios al Schimbării la Faţă  a Domnului aduce aminte de revelaţia strălucirii divine a lui Hristos pe Muntele Tabor. Din Sfânta Scriptură aflăm că sărbătoarea evocă un moment de seamă petrecut în ultimul an de viaţă pământeană a Lui Iisus.

Schimbarea la Faţă a Domnului este o sarbatoare importanta in popor, fiind cunoscuta sub numele de Pobrejenie sau Obrejenie și existand numeroase traditii si obiceiuri legate de aceasta sarbatoare religioasa.

In popor, ziua Schimbarii la fata a Domnului este o zi speciala nu doar din punct de vedere religios, dar si fiindca este ziua sfanta care pregateste trecerea de la vara la toamna, ziua in care natura isi schimba vesmintele. Toamna incepe sa isi intre in drepturi incepand cu aceasta zi si putem observa acest lucru in frunzele care incep sa se ingalbeneasca, in apele care nu mai sunt atat de calde, in pregatirile pasarilor pentru a pleca in tari mai calde.

Mai mult, despre cei care pleaca in calatorie acum se spune ca vor rataci drumul de intoarcere acasa si vor mai putea ajunge inapoi acasa doar odata cu venirea berzelor. Astfel, ar fi bine sa amanati calatoria daca se poate…

Vremea in aceasta zi este un indiciu in sine despre felul anotimpurilor care vor veni. Daca vin ploi mari si bogate de Pobrejenie, atunci se asteapta ca in acea iarna sa ninga mult. Daca in schimb este soare, atunci toamna va fi una insorita, imbelsugata. Daca va fi nor si va ploua putin, atunci toamna va fi una mohorata.

Ziua Schimbarii la fata a Domnului este o zi sfanta care trebuie cinstita ca atare. Prin urmare, nu se lucreaza si nu se spala rufe in aceasta zi, dar nici nu se cauta galceava cu ceilalti. Se spune ca nu este bine sa ramai suparat sau certat cu cineva in aceasta zi daca nu vrei sa fii astfel tot timpul anului. Astfel, este de datoria fiecarui crestin sa se impace cu cel cu care a fost certat. In plus, despre copiii „proboziti” (mustrati) in aceasta zi se crede ca vor fi mustrati tot timpul anului.

In acelasi timp, cei care incalca traditia si necinstesc aceasta sarbatoare spaland rufe si aruncand laturile in gospodarie risca sa-si aiba gospodaria invadata de insecte. Cei care nu tin aceasta sarbatoare si fac diverse treburi in gospodarie vor fi galbejiti si ofiliti ca florile care incep sa se usuce si sa se ingalbeneasca in aceasta zi.În această zi, femeile nu trebuie să se spele pe cap; se spune că,  cine nu respectă această datină va avea surpriza să nu-i mai crească părul.

Gospodinele din sate duc primele roade ale viilor la biserica, pentru a fi binecuvantate, dupa care le impart pentru sufletul celor plecati. În această zi se duc la biserică mere, pere, prune şi mai ales struguri. Recolta aceasta se numeşte „pârga” din struguri. Fructele se duc la biserică pentru a fi sfinţite , apoi se  împart credincioşilor care participă la slujba praznicului.

Este dezlegare la peste, vin si untdelemn in aceasta zi deci este bine sa dati de pomana celor sarmani caci va fi bine primit si pe lumea cealalta. In acelasi timp, in traditia populara, se crede ca cel care mananca struguri inainte de a fi sfintiti in ziua de 6 august isi „afuriseste” matele.

De asemenea, în această zi se împart pachete cu fructe şi cu bucate de post, în memoria rudelor decedate. În tradiţia populară, boabele  desprinse din ciorchini poartă numele de „Coliva de struguri”şi aceste ofrande se dăruiesc în memoria rudelor plecate în eternitate. Este bine să ducem astfele de ofrande la biserică; din moşi strămoşi, împlinirea acestei datini atrage  sporul şi sănătatea în propria familie.

Cine are o suferinţă trupească sau sufletească este bine să urmărească zborul berzelor ; aşa cum pleacă berzele, tot aşa va pleca şi suferinţa sa.

Sărbătoarea este o zi de hotar între vară şi toamnă. Pentru munca la câmp, este ultima zi când se mai coseşte fânul.

Din data de 6 august, toamna începe să-şi intre în drepturi, încet, încet. De acum, iarba nu mai creşte şi frunzele încep să îngălbenească.

Din această zi nu trebuie să ne mai scăldăm  în apele repezi din zona de munte, pentru că acestea se răcesc şi, în mod cert, creşte riscul de îmbolnăvire.  Nici în apa râurilor nu trebuie să mai facem baie pentru că este spurcată de cerbi.

În această zi se culeg ultimele plante de leac, care vor avea puteri  vindecătoare.

Potrivit tradiţiei, în ziua praznicului, viitoarele mame este bine să se roage şi să respecte sărbătoarea: să nu spele rufe şi să nu se certe cu nimeni, pentru a avea o naştere uşoară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.