muncaDurata concediului de odihna anual nu va mai fi scurtata daca aveti o problema de sanatate sau daca sunteti nevoiti sa lipsiti de la serviciu ca sa va ingrijiti copilul bolnav, asa cum se intampla pana acum. Aceste prevederi sunt incluse in legea care aduce modificari Codului Muncii si care intra in vigoare, de saptamana viitoare.
Potrivit actualei legi, un angajat pierdea zile din concediul de odihna daca beneficia de o perioada indelungata de concediu medical. Aceasta decizie a fost considerata nedreapta si a fost anulata. Potrivit noii legi, care aduce modificari la Codul Muncii, salariatul va primi intreg concediul de odihna chiar daca, din motive medicale, va lipsi un an intreg. De acelasi drept vor beneficia si cei care stau acasa pentru ca li s-a imbolnavit copilul sau gravidele care au probleme cu sarcina.
O alta schimbare in favoarea angajatilor vizeaza concediul retroactiv. De pilda, un angajat care nu si-a luat concediu de odihna anul trecut, potrivit noii legi, are timp 18 luni sa recupereze aceste zile libere, adica pana la jumatatea lui 2016. Pana acum, angajatorul era obligat sa-i dea concediu de odihna neefectuat in termen de 12 luni.
Mai nou exista o directiva europeana care prevede ca durata concediului de odihna nu poate fi afectata de alte tipuri de concediu. Asta dupa ce mai multi salariati s-au plans institutiilor europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.